Mi a festmény?

A festmény, a művészet egy olyan aspektusának a kifejezése, mely egy adott felületet megtörve, folyékony állagú egymást határoló színes foltokat egymással harmonikus egységet alkotva helyez el.
Eredeti képeket festenek különböző hordozókra, mint papír, vászon, fa, üveg, beton. Megkülönböztetünk realista, figuratív, absztrakt, és alkalmazott festészeti alkotásokat.

Realista festők
A realizmus a festészetben egy művészeti mozgalom, amely nagyon kapcsolódik a mindennapi élet valóságának ábrázolásához. Ez a mozgalom a 19. században jelent meg Franciaországban, és a leghíresebb reális festők: Jean-Baptiste Corot, Gustave Courbet, Honoré Daumier, Henri Fantin-Latour, Édouard Manet, Constantin Meunier, Jean-François Millet, Henri Biva…

Absztrakt festők
A művészi realizmussal ellentétben az absztrakt festészet nem utal a valóságra, sőt, nem nem ad támpontokat a valóságtól való távoli kiindulópont megfejtésére. Mindez nem azt jelenti, hogy ne lenne neki. Ennek a művészi mozgalomnak a eredete a 20. század elején nyúlik vissza, a nagyközönség számára kevéssé ismert orosz festőktől, mint például Vassily Kandinsky, másoktól például Picasso-t, Magritte-t és Paul Klee-t …

Kubista festők
A kubizmus egy új modern művészeti forma, amely a reprezentáció eredetiségén alapszik. Képi nyelvet használ, és egy új látáson keresztül közelíti meg a világot, amelyet fogalmi esztétikai elméletek jellemeznek.
Ideje: 1907-1920
A szó eredete: ‘cubus’ (latin) = kocka
 a spanyol Juan Gris szerint a kubizmus célja: „ismert elemekből új egységeket alkotni tisztán plasztikai metaforákkal vagy célzásokkal szerkesztvén meg őket.”
„Azt valljuk, hogy egy kép semmit ne utánozzon, nyújtsa tisztán a maga lényegét. Hálátlanok volnánk, ha bánkódnánk a tárgyak – virágok, tájak, arcok – hiányán; rossz esetben képünk e tárgyak puszta tükörképe lenne.”
Fő törekvésük: a véletlenszerű külső forma mögötti belső struktúra, tartalom feltárása
Eszközeik: legvégsőkig leegyszerűsített geometrikus formaelemek alkalmazása

A legnagyobb kubista festők: Georges Braque, Pablo Picasso, még ha elvont festőnek is tekintik, Fernand Leger, Robert Delaunay, Juan Gris ..

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.