Rajz a művészetben


A rajz, művészet, és technika is egyben. A rajz két dimenziós ábrázolással, vonalakkal jelenít meg formákat, tárgyakat, személyeket, tájakat, ötleteket, gondolatokat , elvileg színek használata nélkül.
A rajz eredete épp oly régi mint az őskor első falfestményei. A rajz történetében nagy váltás volt a perspektíva újragondolása a XlV.században, ezidőtájt jelenik meg a színes kréták használata is. A XX. században a rajzművészetről sokaknak Pablo Picasso jut eszébe, és a kortárs művészet sem hanyagolja el a rajzot: Számos művész preferálja a grafika fekete-fehér világát a színes médiumokkal szemben.
A rajz alapvetően fontos, hogy megmagyarázzuk, hogyan készülnek bizonyos tárgyak, különféle tevékenységek használják a rajzot elképzelések ábrázolásaként, mint például a dizájn, az ipari formatervezés esetében.

Rajz az őskorban

A rajzolás szerepe az őskorban jelentőségteljes. Precíz, művészi vonalak és kontúrok borítják néhány őskori barlang falát. A vonalak nagyvonalúak, de tökélestesen visszaadják a fontosnak tartott formákat, részleteket. Az állatok ábrázolásában a felismerhetőség, a természethű ábrázolás iránti törekvés látszik. Az állatokat mozgás közben láttatják, helyenként térbeliség is érezhető.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.