Rajz, festés, írás, alkotás….

 

Mire jó a kreativitás?

Milyen előnyökkel jár a kreativitás?
Írunk, alkotunk, rajzolunk vagy táncolunk egyszerűen azért, mert élvezzük.   Intuitív módon tudjuk, hogy a kreativitás jó nekünk, és kreatív szenvedélyeink boldoggá tesznek minket. De mit mond a tudomány a kreativitás előnyeiről? A kreatív tevékenységek boldogabbá tesznek bennünket, és nagyszerű módszer az érzelmek kifejezésére.  De milyen egyéb egészségügyi hasznunk származik belőle? Vannak, akik hobbiként folytatnak kreatív tevékenységet,  némelyek pedig szakmaként, de nem számít, hogy milyen célból tesszük, a lényeg, hogy ezzel felszabadíthatjuk képzeletünket és teret engedhetünk a szabad önkifejezésnek.   Elég nyilvánvaló, hogy az
alkotás az őskor óta  elengedhetetlen része az emberi létnek . Több mint 39 900 évvel ezelőtt hagyták őseink első jeleiket – a kezük körvonalát és az állatok nyers rajzait barlangok falain.  Mondhatjuk, hogy szükségünk van a dolgok létrehozására, a késztetés hogy alkossunk, vérünkké vált. Ez az idő múlásával jól szolgált minket, hiszen megtanultuk az eszközök és lakóhelyek létrehozását, ételek elkészítését, gyógyszereket is készítettünk különböző betegségek gyógyítására  ily módon. 


Néha azonban „csak úgy” hoztunk létre a dolgokat.

Néha azonban „csak úgy” hoztunk létre a dolgokat. Azt lehet mondani, ahogy Oscar Wilde  gátlástalanul hirdette a Dorian Gray portréja c.regényében, hogy „a művészet haszontalan.” Valóban az lenne? (Néha azt szeretném megérinteni Mr. Wilde vállát, hogy megkérdezzem tőle: „Nos, ha a művészet annyira haszontalan, te vajon miért írtál oly szorgalmasan?”) Eltekintve minden olyan filozófiai érvtől, amely ellenkezőjét bizonygatja, sok az orvosi területen végzett kutatás valójában azt sugallja, hogy

a kreativitás nagyon hasznos  szellemi és fizikai jólétünk számára

hogy a művészet – és pontosabban kreativitás – valójában nagyon hasznos a szellemi és fizikai jólétünk számára,  mentális egészség javítását támogatja.  Az alábbiakban néhány olyan előnyre gondolunk, amelyet a kreatív törekvések – az írástól a táncig – hozhatnak, és bátorítjuk Önt, hogy még több kreativitást iktassanak be a saját életükbe. 

 Rajz,  festés vagy mintázás

Rajz,  festés vagy mintázás tárgya tudományosan bizonyítottan segíti az embereket a különböző típusú traumák kezelésében. A Heather L. Stuckey és Jeremy Nobel a művészet, a gyógyulás és a közegészség közötti kapcsolatról szóló átfogó cikkében azt mondják, hogy „a művészet segít az embereknek olyan nehézségek kifejezésében, amelyek túlságosan nehéz szavakba önteni mint például egy rák diagnózis. ”  Az „artisztikus önkifejezés,”  hozzájárulhat egy pozitív identitás fenntartásához vagy újjáépítéséhez.”
Számos tanulmány azt is megállapította, hogy az írás – különösen kifejező írás, amely megköveteli a résztvevőknek, hogy egy eseményt meséljenek el, és elmagyarázza, hogyan befolyásolta őket – segíthet az embereknek a trauma leküzdésében és a negatív érzelmek kezelésében.

Ugyanúgy, mint a vizuális kifejezés


Ugyanúgy, mint a vizuális kifejezés, az ilyen típusú írások lehetővé teszik az emberek számára, hogy olyan negatív helyzeteket fogadjanak el, amelyeket nem lehet megváltoztatni és integrálni az életük történetébe, ami jelentőséget teremt a kitörölhetetlen jeleket hagyó
eseményekhez – mint például az orvosi diagnózis, a szeretett ember halála vagy erőszakos tapasztalat. A gyermekkori
visszaélések során felmerült férfiak túlélőinek megkérdezett kvalitatív tanulmánya azt állapította meg, hogy a traumás élményeik megírására való felkérésük lehetővé tette számukra, hogy a trauma terápiával együtt mélyen személyes módon értsék meg a traumát.

forrás: MedicalNewsToday

MNT home

 

:

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.