A kreatív tevékenység áldásos hatásai


kreatív szenvedélyeink boldoggá tesznek minket

Különféle kreatív tevékenységeket, mint például az írás, színjátszás, a rajzolás vagy a tánc, azért gyakorlunk, mert élvezzük őket. Intuitív módon tudjuk, hogy a kreativitás jó nekünk, és kreatív szenvedélyeink boldoggá tesznek minket. De mit mondhat a tudomány a kreativitás előnyeiről?

Vannak, akik hobbiként folytatnak kreatív tevékenységet, mások megélhetésért gyakorolják, de nem számít milyen úton-módon jutunk el  képzeletünk felszabadításának óhajtásától a szabad önkifejezés gyakorlásáig, elég nyilvánvaló, hogy a csinálni, létrehozni valamit,  elengedhetetlen része az emberi létnek.

Az ember ősidők óta alkot: őseink több mint 39 900 évvel ezelőtt hagyták néhány első jeleit. – a kezük körvonalát és állatokat ábrázoló barlangrajzok.

Amennyire azt mondhatjuk, hogy dolgok létrehozása vérünkké vált, az idő múlásával jól szolgálatot is tett nekünk, hiszen megtanultuk eszközöket készíteni,  menedékhelyeket építeni, megtanultuk különböző betegségek kezelését, gyógyszereket készíteni, törött csontokat helyreállítani.

Néha azonban „csak úgy” ,hoztunk létre a dolgokat. Azt is mondhatjuk, ahogy Oscar Wilde szégyentelenül hirdette a Dorian Gray portréja c. regényében hogy “a művészet nem más mint haszontalanság.”  Valóban az? (Néha azt szeretném megérinteni Mr. Wilde-t  vállát, és megkérdezni tőle: “Nos, ha a művészet annyira haszontalan, te vajon miért írtál oly szorgalmasan?”)


a kreativitás – valójában nagyon hasznos szellemi és fizikai jóllétünk számára. .

Eltekintve néhány filozófiai elmélettől, amelyek az ellenkezőjére hivatkozhatnak, az orvostudományban végzett számos kutatás valójában azt sugallta, hogy a művészet –  pontosabban a kreativitás – valójában nagyon hasznos a szellemi és fizikai jóllétünk számára. .

Az alábbiakban néhány olyan pozitívumára mutatunk rá, amelyet a kreatív törekvések – az írástól a táncig -előidézhetnek, és bátorítjuk Önt, hogy minél több művészeti tevékenységet vigyenek  saját életükbe.

A mentális egészség ápolásáért

Tudományosan bebizonyosodott, hogy a  rajzolás, festés vagy az agyagozás segítik az embereket különböző típusú traumák kezelésében. A Heather L. Stuckey és Jeremy Nobel a művészet, a gyógyulás és a közegészség közötti kapcsolatról szóló átfogó cikkében azt mondják, hogy „a művészet  segít az embereknek olyan nehézségek kifejezésében, amelyek túlságosan nehéz szóban kifejezni, beszélni róla, mint például egy súlyos betegséget feltáró diagnózisról. “

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.